rakan taulan :)

juz click if u like it..

Sabtu, April 13, 2013

PUDING KARAMEL PELANGI..!!

Salam semua...

cik ways dtg lagi...hihi... kali ini dengan resepi puding karamel pelangi..

sjak akhir2 ni byk jugak resepi cik ways cuba...tapi x update kt blog pn...sbb mlas nk taip resepi...hihi...boleh rujuk kt fb gambo kek2 yg cik ways wat...n byk lagi bskut yang cik ways cuba... :)

kalo nk resepi bley request..sbb mlas nk taip pjg2...kalo da masa cik ways update la nti...

ok, yg ni cik ways amik yang kt majalah wanita...sukatan2 dia ada la yg cik ways kurangkan skit...contohnya gula, cik ways xmnat sgt manis2 ni...tpi kdg2 craving for smthing sweet gak..:)

ok..ni bahan2 dia..sebijik dlm mjalah wanita..boleh ubah ikut kreativti..

PUDING KARAMEL PELANGI..

*kalau boleh guna loyang 8'x8'

BAHAN-BAHAN
-290 gula kastor
-140gm tepung gandum
-6 biji telur kuning
-6 biji telur putih
-2 biji telur
-1 sudu kecil krim tartar
-1/2 sudu kecil esen vanilla
-400ml susu sejat
-45ml minyak masak
-130ml air masak
-2 sudu kecil serbuk penaik
-pewarna merah jambu, biru dan ungu

*cik ways tukar skit2 resepi ni..tukar kaler n kurangkan gula skit.. :)

1. pertama skali wat wat gula karamel..masukkan 80gm gula kastor ke dlm loyang...wat cm gula hangus. da siap, biar sejuk n ketepikan.

2. wat adunan meringue (ala, yg dlm tv show masak2 tu, pkul telur putih smpai kmbang, siap bley ltak ats kpala lagi, xjtuh lak tu), 6biji putih telur + 1sudu kecil krim tartar + 70gm gula kastor. pkul smpai 5 minit atau smpai comey n kalo kta trbalikkan pn xjtuh la. ketepikan.

3. yang ni utk karamel plak, 3biji telur kuning + 2biji telur + 70gm gula kastor, 1/2 sudu kecil esen vanilla, 400ml susu sejat. kacau smapi sebati...n then tapiskan atas loyang gula karamel tadi.

4. next step nk wat kek dia plak. 70gm gula kastor + 3biji kuning telur + 45ml minyak masak + 130ml air masak + 140gm tepung gndum + 2sdu kecil srbuk penaik. gaul sebati n then cmpur plak dgn meringue yang kita wat tadi....pastu asingkan adunan kepada 2 or 3 or lebih.. letak pwrna...

5. pastu masukkan selang-seli adunan kek tu dlm loyang tdi...mula dari tgh dlu...slow2 masa tuang adunan...

6. dh siap..bakar dalam oven secara 'water bath' selama 45minit, 160 darjah celsius.

***TIPS PENTING...!!!!
-kurangkan gula utk yang xnk manis.
-lepas bakar tu...biarkan sejuk dalm 2 3 jam..agak2 dia merenggang dari loyang bley la terbalikkan kek tu....

so itu sahaja dari cikways.....
haaa...apa2...gambar??hihi
jap ye cik ways upload....mn bley xde gmbo...

jom menjamu mata anda...


adunan untuk karamel....


adunan meringue...


 stlah di asing2 kan....


selapis dua lapis....


xsiap lagi...hihi.....



hahaha..nak jugak wat spider web.. :P



stelah siap dibakar.... xcntik skit kt tengah tu..sbb cik ways tuang adunan tinggi sangat..dia kna slow2...kalo x dia jatuh ke bawah nti..x comey...


tggal banyak ni lagi utk makan stlah sdekah kt jiran2... :)


utk jiran.. + mkcik blakang umah... :)


combination...step by step...


ni la rupa sebenar dalam majalah tu.....at least jadi la jugak kn karamel dia tu....seriusly sedap...

seriusly sedap....dharap anda mncuba resepi ni....kek dia tu padat skit cm kek lapis...pa2 pn..mmg terbaeik..nmpak mcm eksklusif gtu....modal skit je.. :)


SELAMAT MENCUBA>>>>


ikhlas dari HATI