rakan taulan :)

juz click if u like it..

Khamis, Disember 31, 2015

CARA-CARA JAWAB TEMUDUGA DALAM BAHASA INGGERIS




Cara-Cara Menjawab Soalan Temuduga Dalam Bahasa Inggeris
1. Why do you want to work in this company? (Kenapa anda ingin bekerja di syarikat ini?)
JAWAPAN SALAH:
“Because I like to work here. I like this job. I love this industry”
APA YANG ANDA PERLU JAWAB:
I’ve always loved administration (contoh bidang kerja yang dipohon) because I am an organized person. I like things to be organized and systematic. I work well under stress so I can handle any kind of task with minimal supervision.
2. Tell us about yourself/ Introduce yourself (Perkenalkan diri anda)
JAWAPAN YANG SALAH:
“My name is Carla. I was born in 22 September 1989 in Sarawak. My mother is a housewife and my father is a teacher. I graduated from UITM in 2013. I studied Business Administration. I have never worked before.”
APA YANG ANDA PERLU JAWAB:
“My name is Carla and I’m 26 years old. I have a degree in Business Administration. Although I haven’t had any working experience, I’ve spent my free time reading business articles and researching about latest business news just to keep me updated. I’m hoping to be given a chance to experience the real world of business”
3. What did you quit your last job? (Kenapa anda berhenti kerja anda sebelum ini?)
JAWAPAN SALAH:
“I quit because my last job was terrible. The workload was so heavy and the boss was so pushy. My previous boss was nightmare”
PERINGATAN: Majikan yang bakal mengambil anda bekerja ini mungkin bakal menjadi bekas majikan anda juga. Jadi, jangan tunjukkan yang anda suka memburukkan majikan.
APA YANG ANDA PERLU JAWAB: “I loved my last job. It taught me so many things and my previous boss has always been helpful. But I quit because I want to experience new environment and broaden my horizon by working in a different company.”
4. Where do you see yourself in five years? (Apa yang anda lihat di dalam diri anda 5 tahun lagi?)
JAWAPAN SALAH:
“Relaxing in Maldives” atau “Being a boss in this company”
APA YANG ANDA PERLU JAWAB:
“I hope to become very well-experienced in what I do and have a better understanding of my field
5. What’s your greatest weakness? (Apa kelemahan terbesar anda?)
JAWAPAN YANG SALAH:
“I tend to put things to the very last minute.”
PERINGATAN: Jangan hanya beritahu kelemahan anda. Tidak salah berlaku jujur tapi haruslah disokong dengan kelebihan anda.
APA YANG ANDA PERLU JAWAB:
“I tend to put things to the very last minute. But I work well under pressure and I personally think that pressure motivates me to work twice as hard and finish my work on time”
6. What salary are you looking for?
JAWAPAN YANG SALAH:
“I hope to get a suitable salary that would be able to support me, living in this economy and in this big city”
APA YANG ANDA PERLU JAWAB:
“I hope to get a salary that is suitable with my qualification and job duties. I also want to be considered based on my working experience”
7. Why should I hire you?
JAWAPAN YANG SALAH:
“Because I’m the best candidate” atau “Because you’re hiring”
APA YANG ANDA PERLU JAWAB:
“I’m a team player, I work well under pressure, and I’m a people person. I can work with all kinds of people and am always willing to learn new things and tackle new challenges.”


p/s: Gambar sekadar hiasan

Rabu, Disember 02, 2015

CARA HILANGKAN KETIAK BERPELUH DAN KETIAK BERBAU...!! :P

Wehuuu...

hahaha..mesti korang gelak kan..tengok tajuk post ni..

hello..jangan main2 taw... banyak ja orang yang hadapi masalah ketiak berpeluh ni tak kira la hang ni putih ka hitam ka kelabu ka.. orang yang berkulit putih pun mesti akan hadapi masalah ni.

ye la..dah namanya manusia dan kita semua mempunyai liang-liang peluh. (ya eh? ) :D

lebih kurang camtu la kan..

sapa yang ada masalah KETIAK BERPELUH, LECAK, LECAH semua la..hahahahah

hahahahahahahah....nak tergelak pun ada. nak2 pulak ada yang jenis peluh, lepas tu berbau pulak..haish..simpang aih..dah berpeluh, berbau..lepas tu ketiak jadi hitam pulekk..adoiii. :D


dah2. make it short k.

xmaw la gelak2.

yang berpeluh n berbau tu sebab toksin banyak dalam badan. if nak kurangkan apakata anda detox dulu. minum la glenxtea yang beli beli kat watson tu, (nanti la cikways buat entry lain tentang detox)

ok, back to the topic.

bawah ni cikways nak bagi solution yang memang debabaoom n berkesan punyala...sebab apa, sebab semua ni cikways dah try.


n then yang paling berkesan sekali untuk hindarkan dari masalah ketiak berpeluh n berbau ni..product ni je yang berkesan dengan i ols. dulu i ols pun ada jugekkk masalah ni..but for now, setelah meningkat dewasa (ewah) dah pandai urus diri.


ha...ni dia la produk yang cikways guna tu..
memang amat2 berkesan la..xkan ada kesan peluh n berbau langsung (for me la)

cikways beli yang kaler biru tu..yang original..kat guardian..range harga dalam RM56 ke atas. xlebih dari RM60. yang kecik punya la. 


cara pakai dia senang ja.

pakai time sebelum tidor..sebab time tidur kita kurang berpeluh.

selepas mandi..pasti ketiak anda kering..keringkan dengan kipas or ekon. jangan dengan hair dryer plak..kang merekah ketiak2 tu ceq oii..

ok, lepas ketiak dah kering. pakai mcm deodorant biasa. sekali dua roll on ja. biarkan kering sepenuhnya. jangan pakai time ketiak basah sebab nanti ketiak anda la yang akan rosak. xcaya cuba try. pedih ketiak tu.

wohoooo...esoknya. mandi macam biasa. lepas mandi. u ols tgk, for sure ketiak tak berpeluh dan berbau dah. depend on you la nk apply deodorant or x. sebab ketiak dah xberbau. yeayyy!!

perspirex ni pakai 3/5 hari sekali ja. bila yang anda rasa perlu ja. bila dah 4 kali pakai tu. anda akan rasa perubahan yang ketara. serius. sila cuba. jangan pakai hari2 plak. bahaya nanti. sebab apa? dah orang kata pakai 3-5 hari sekali ja, tanya pulak. dah, jangan cakap banyak. sila p beli..!!

benda apa pun kalau kita amik berlebihan mesti akan bagi kesan kat kita kan. so, ikut la nasihat yang dah berpengalaman.

bagi cikways, harga memang berbaloi. sebab tahan lama. cuma bau dia cikways xsuka sangat. 

dah, xlarat nak taip panjang.

sebarang pertanyaan boleh la tinggal diruang komen

xpun u ols whatsapp ja cikways. :* 
+60194451202



ikhlas dari HATI