rakan taulan :)

juz click if u like it..

Isnin, Mac 26, 2012

menulis ENTRY yang sangat PANJANG




Whehooo...bertemu lagi kta..perghh, mlm ni skali 2 entry aku wat.... ok, skg aku nk smbung yg td itu aku tulis...

So, dh blik sbah ni... it nk p jmpa doc la tnya psal jrawat[again], hihi...sbb xhlang lgi, srius mggu... tpi bertangguh2...lastly p jugak la...tpi aku g sorg...ari sabtu ritu...so, msa jmpa doc,..aku crita evrthg la...1st kn wat urin test, since aku xkwin lgi, so xwat la..n dia cek kt leher coz dia detect tiroid...aku xtpkir lak, dok igt juz hormone xstabil je...coz sblum ni da g jmpa doc, dia ckap may b hormone bru nk stabil..lastly, doc tu ckap kna amik drah...perghhh...melayang dan rsa cm di awang2an...srius...stlah lma xkna ccuk ni..kalo xclap aku msa aku form 2 dlu kot last kna inject ni...tu pn amik drah...tpi time tu doc detect aku kurang drah...


Mmg time nk amik tu sjuk gila tgn, getar kot..ha, msa cek denyutan nadi tu pnm mmg tinggi la...aku xtkut, tpi xtaw ttba...may b sbb tu dia detect kna tiroid..n mgkin da simptom2 lain yg dia rssa gtu..so, da amik drah byor la plak rm80...result kuar pas 3 hari bkrja...so, kna tggu la...

Dh la blik tu aku blik nek van...tup2 trlpas la..p smpai hjung nu...n kna ptah blik..sib bek lagi...dh la sorg2 time tu....blur2..nsib bek xjdik pa2...Alhamdullilah...slamat smpai umah....blik tu aku xdak r rsau sgt psai bnda ni..srius..


X x x x x x x x x x x x x x x x x


Dh, dlm hri rabu klinik tu call ckap dh kuar laporan blood test..brdebar jugak tpi rlax je la....hihi..so, pegi amik..n doc pn xplain...dia ckap hormone tiroid tggi...hoho...nothing to say....speechless at that time. N then dia ckap kalo nk scra tradisionalnya kna makan byk kobis...utk trunkan hormone tiroid tu n stabilkan hormone... n the other way is mkan EPO tu la as supplement. Sbb dia akn mmbntu menyerap zat2 yg dprlukan oleh bdan. Wat msa ni dia xbgi la ubat ke ape ke...

Blik tu...xtaw nk ckap pe...sriusly speechless...xde prasaan...so, aku biarkan msa tu brlalu mcm udara skg ni....doing nothing...huhu....











X x x x x x x x x x x x x x x x x x x


Keesokan harinya aku p ums...rlax2, aku g la lab...n search pasal tiroid pa smua ni....mmg hari jdi cm blur sgt2...tpi cuba utk tdak mmikirkan bnda tu...ckap mmg snang, x alaminya xtaw...coz dlu pn aku bley ja nk ckap, ignore but then bila kta sndri hadapi bnda tu...perghh betapa payah nya nk btulkan persepsi kta tmbah2 yg negative bila bnda mcm ni blaku....

Setahu aku kalo kta pnya hormone tiroid kurang di panggil hipotiroidisme

Manakala

Kalo hormone tiroid tu tinggi panggil hypertiroidisme....

Mmg da prbezaan antara hipo n hyper...

Hiper : rsa brdebar2, tba2 rsa cm sjuk, menggeletar, brpeluh, pnas bdan, mggu sstem pmbuangan....sriusly mggu, sbb hormone tiroid tggi akn mengkatkan kdar metabolisme...so, bila mkan skit, rsa nk ke tndas, bgi yg da skit ni, mmg mkan byk pn brat bdan pyah naek la...ssak nfas, mata bngkak, rmbut ggur dsbbkn zat kurang. Kulit jdi x cntik..

Kalo hipo sbliknya la : jdi malas, kurang aktif, demam, ggu jugak sstem pmbuangan..brat bdan mngkat kot..kalo xslap...

Kt bawah da la skit2 yg aku cri dlm tenet brkaitan bnda ni (:




sumber : internet

Penyakit hipertiroid ini boleh juga menyebabkan ‘ribut tiroid’ terutamanya apabila anda mengalami masalah kesihatan lain yang akut. Ribut tiroid ini menyebabkan anda mendapat demam, peningkatan degupan jantung, dan juga perubahan fungsi otak seperti kekusutan pemikiran, sawan, cemas keterlaluan dan mungkin juga menyebabkan koma.
*** yang ni cm scary ja baca

Ni la tnda kalo da pnyakit ni....


Xtually aku dh experience bnda ni tnpa pgethuan aku yg aku sbnrnya da bnda ni...huhu...atau dengan erti kata laen, its undiagnosed problem... J


skali pegang rmbut byk ni yg ggur kot...hoho..sadisnya... :(

Tpi hari ke hari aku dh mkin ok...bley tima n cuba utk usaha mna yg mmpu...sungguh payah sgt...nk btolkan mind set...so, skg aku rsa mind ni kta mnyumbang byk dlm our problem solving n dcsion mking. Sbb tu kta kna pkir yg positif...bila kta pnya level of self-esteem tu tnggi, for sure kta pnya improvement akn increase. Merepek pa la aku ni..hahhaha...

ok...rsanya tu ja....fuh..lega skit rsa...hurm..pa2 pn...kta hnya mmpu brusaha, berikhtiar, berdoa..ALLAH jua yang menentukannya..tawakall.. :)

what it is, aku ttap aku...i will fight for it...[you are not alone] :)

sbagai pnutup entry yang pjg ni nk upload stu gmbr aku yg agak ceria kot...hihi...

ni msa g pasar gaya street with cik pooh.. :)

tpi ni gmbr edit, sbb ni time pnas.. :)


im truly ok...!! :)







ikhlas dari HATI